Updates_NL

‘De gezichten van Fabulae Hominum’ – Marieke Kooijmans

Wat doe je binnen Fabulae Hominum?

Binnen Fabulae ben ik begonnen als ‘Luisteraar’. Luisteraar zijn houdt in dat ik verhalen verzamel. Wanneer ik een mooi verhaal hoor vraag ik soms of ik het op mag schrijven, en probeer het dan zo gedetailleerd mogelijk vast te leggen, precies zoals het verteld wordt. Dus inclusief versprekingen of woorden die ik zelf nooit zou gebruiken of schijftechnisch niet mooi zijn! Dat was wel even wennen, maar geeft het verhaal authentiek weer.

Hiernaast ben ik raadslid Luisteraars binnen Fabulae. Ik probeer te kijken naar hoe we de luisteraars ‘community’ bij elkaar kunnen brengen, en verder kunnen ontwikkelen en uitbreiden.

Waarom doe je wat je doet?

Het concept van Fabulae vind ik interessant, omdat het past bij hoe ik in elkaar steek. Van nature ben ik zelf niet zo’n storyteller, maar ik luister graag actief naar anderen en ben benieuwd naar hun verhalen. Ik kan ook heel erg geïnspireerd raken als ik een verhaal hoor. Het is fantastisch om te merken hoe verhalen je perspectief of wereldbeeld kunnen beïnvloeden.

Waarom ben je begonnen als luisteraar en doorgestroomd naar raadslid?

Toen Jacob mij vertelde over Fabulae en waar het voor staat, sprak de rol Luisteraar mij eigenlijk meteen aan. Ik wilde er een deel van uitmaken en kijken hoe het zou gaan. Naarmate ik meer verhalen verzamelde en verhalen te lezen kreeg, begon ik echt in de stichting te geloven en wilde ik meer doen. En zodoende werd ik ook raadslid.

Wat doet het met jou, het luisteren als bijdrage aan FabulaeHominum?

Luisteraar zijn geeft me een platform om nieuwe mensen te ontmoeten en naar verhalen te luisteren die ik anders niet te horen zou krijgen. Het is een soort ‘excuus’ in die zin. Ik kijk daarom ook erg uit naar het moment waarop Fabulae meer naamsbekendheid heeft en er ik naar verhalen mag luisteren van meer mensen buiten ons netwerk, met een grote diversiteit aan culturele en geografische achtergronden.

Hoe ervaar jij dat Fabulae Hominum invloed op je leven heeft gehad?

Het luisteren naar verhalen en teruglezen van andere verhalen op de site kan me heel erg aangrijpen.  Sommige onderwerpen zijn zo herkenbaar, waarbij ik denk: ‘ah dat heeft zij dus ook!’ . Dat geeft een fijn gevoel, alsof je in een dagboek van iemand mag kijken, of deel mag uitmaken van een persoonlijk gesprek.

Een verhaal wat op mij veel indruk heeft gemaakt gaat over iemand die in een vluchtelingenkamp heeft gewerkt voor Syriërs in Griekenland. Het verhaal zit vol details en je voelt de emotie in de manier waarop het verteld wordt. Ik denk dat de ervaring van het lezen ook anders is dan wanneer het door de verteller zelf opgeschreven is, of door een professionele tekstschrijver die het verhaal perfect neerzet met de juiste volgorde, alinea’s en bewoording. Mensen vertellen nu eenmaal niet op een perfecte manier, maar wel op een echte manier. En het voelen van die emotie in een verhaal motiveert me om me in te zetten voor Fabulae.

Daarnaast is het fijn om naast mijn werk iets te doen waarbij ik het gevoel heb dat ik sociale impact kan hebben en iets goeds kan bijdragen aan de maatschappij. Daar was binnen mijn baan weinig ruimte voor.

Hoe zie jij dat Fabulae Hominum bijdraagt in de wereldmaatschappij. En waarom vind jij dit belangrijk?

Fabulae draagt bij op verschillende manieren. Ten eerste maakt het ‘echte verhalen’ van ‘echte mensen’ toegankelijk. Hiermee bedoel ik dat je hier geen verhalen vind die mooi zijn opgeschreven en zo in elkaar zitten dat het zoveel mogelijk likes en pageviews krijgt. Er wordt niets verbloemd in het schrijven. Ik denk dat we een gebrek hebben aan echtheid in onze verhalen. We worden op Social Media omringd door fake stories en fake news, en de kern van wat er nu echt gebeurd met ‘ons mensen’ verdwijnt.

Ten tweede gaat dit samen met de trend van vereenzaming. Steeds meer mensen hebben moeite met menselijk contact en vrienden te maken in een wereld waarin iedereen op zijn telefoon zit en veel contact online gaat. Ik denk dat best onderschat word wat eenzaamheid doet met je connectie met de echte wereld. Wat je ziet en hoort van je medemens komt binnen via tv, blogs, perfecte instagram foto’s en andere social media.

Je ziet dit streven naar echtheid en menselijkheid als ideaal terugkomen in meerdere organisaties en initiatieven. Humans of New York bijvoorbeeld, die korte portretten schetsen van mensen in de straten van New York. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, en ook hierin zie je de behoefte aan connectie en menselijkheid waar Fabulae aan bijdraagt.  

_________________________________________________________________________________

Graag bedanken wij Marieke Kooijmans voor een kijkje in haar leven met Fabulae Hominum. Wil je meer lezen of te weten komen volg onze interview reeks of kom ons ontmoeten bij Fabulae Hominum.

Voor meer informatie zie www.fabulaehominum.org